Stalbeheer

Een belangrijke  component van een goed stalbeheer is een goede microflora, hierbij is het gebruik of introductie van goede micro-organismen belangrijk. 

De natuurlijke Stal heeft als doel de bodem en lucht in de stal zo te regelen dat de dieren zich optimaal voelen.
Juist uitgevoerd zorgt de natuurlijke Stal voor een verbetering van het stalmilieu met minder belasting ten aanzien van de luchtwegen, hoeven en huid van uw dier.

Een belangrijke component van een goed stalbeheer is een goede microflora, hierbij is het gebruik of introductie van goede micro-organismen belangrijk.
Microferm is een mix van Effectieve Micro-organismen (EM) voor kant-en-klaar gebruik. Het beïnvloedt het stalklimaat in positieve zin waarmee bedoeld wordt dat het organismen met een ziekmakend vermogen gaat wegconcurreren.

Daarenboven verhoogt Microferm het natuurlijke evenwicht en de biodiversiteit.

Naast voordelen op vlak van stalklimaat is Microferm ook actief op andere gebieden. Zo helpen de Effectieve Micro- organismen bij de omzetting van organisch materiaal in de mest naar voedingstoffen voor de bodem(= fermentatieproces).
Microferm kan het beste verneveld worden over de beddingmateriaal en de rest van de stalomgeving.

Voor het binden van mineralen, ammoniak en vocht is gesteentemeel een grootte hulp. Vulkamin is een oergesteentemeel van vulkanische oorsprong. Het behoort tot de groep van Zeolieten, dit zijn basische gesteentes (basaltgesteentes) die ontstaan door de combinatie van lava met zoutwater. Het is een 100% natuurlijk product met een groot absorberend vermogen en rijk aan mineralen en sporenelementen. Door dit groot absorptievermogen is Vulkamin uitermate geschikt als strooimiddel voor de paardenbox. Het kent een desinfecterende werking wat de hoefgezondheid ten goede komt. Zeolietgesteentes zijn zeer poreus waardoor ze over een groot vocht absorberend vermogen beschikken. Zo bindt het onder andere ammoniak en fosfaat en voorkomt zo de vorming van nitraat en nitriet. De dieren komen op deze manier droger te liggen en worden bovendien ook minder blootgesteld aan schadelijke stoffen. Problemen als luchtwegirrigaties door ammoniakdampen worden zo preventief verholpen.

Zoals eerder vermeld bevatten lavagesteentes een enorme hoeveelheid aan mineralen (IJzer Calcium, Magnesium en Kalium) en sporenelementen (Silicium, Zink, Titanium…). Deze elementen zijn van vitaal belang voor het goed functioneren van mens, dier en plant. Wanneer Vulkamin via de mest op de bodem terecht komt wordt de bodem enorm verrijkt.

Microferm

Lees meer