Grassen en kruiden

Biodiversiteit zorgt ervoor dat dieren zelf hun voeding kunnen samenstellen.

Als dieren zelf kunnen kiezen weten zij precies wat ze op dat moment nodig hebben om hun gezondheid te optimaliseren.

Gemis aan biodiversiteit is dus een gemis aan keuzemogelijkheid en staat dan ook rechtstreeks in relatie met gezondheidsproblemen.

Zo is een paard een dier dat continue én selectief eet.
Een paard eet vrijwel voortdurend om vanuit zijn kleine maag het daar achter gelegen grote darmsysteem gevuld / in beweging te houden door toevoer van vezelrijke voeding. Het paard is in staat hier optimaal alle benodigde / essentiële voedingstoffen uit te halen en dit voornamelijk in de dikke darm met zijn blindedarm. Bij een goede vezelvertering / fermentatie in de dikke darm worden vrijwel alle benodigde voeding voldoende mate opgenomen.

De meeste hedendaagse weiden vallen onder de noemer productie, met snelle productiegrassen als belangrijkste component. Deze grassen worden door een stikstofrijke bemesting van kunstmest en / of drijfmest – de typische NPK bemesting - kunstmatig in de groei gehouden.

Uit onderzoek bij de productie van raaigrassen (F1 hybriderassen) blijkt dat de groei zo snel gaat dat essentiële rijpingsprocessen niet volledig afgerond worden, wat betekent dat de ontwikkeling van aminozuurketens, die uiteindelijk tot volwaardige eiwitten moeten ontwikkelen, verstoord is of resulteert in een hoog percentage aan onvolwaardig eiwit.
We produceren wellicht heel veel massa, maar wat is de kwaliteit hiervan?

Te snelle groei of te vroeg oogsten resulteert ook in een onvoldoende omzet van suikers in koolhydraatketens. Dit resulteert in de zogenaamde snelle suikers en onvolgroeide koolhydraatketens (e.a. fructanen).

Samen met de snelle suikers en onbestendige eiwitten ontstaat er een cocktail van ongewenste voedingstoffen die de basis vormen voor een hele reeks gezondheidsproblemen die we bij de dieren zien.
Feitelijk dus niet geschikt voor paarden.

Door biologische grassen, kruiden te zaaien en geen directe stikstof bemesting meer toe te passen zal het productiegras vanzelf verminderen en zullen de meer sobere grassen zich kunnen vestigen, net als de kruiden.

Biologische zaden kenmerken zich door hun trage (lees normale) groei en passen bij een extensief management waarbij geen drijf en / of kunstmest wordt gebruikt.

Wij bieden hiervoor een 4 tal biologische graszaad mengsels die rijk zijn aan diversiteit en prima gemixt kunnen worden al naar gelang bodem kwaliteit en gebruiksdoel.

Mengsels van structuurrijke robuuste en smakelijke grassen al dan niet in combinatie met natuurlijke stokstofbinders / klavers voor het verbeteren van de natuurlijke stikstof opname / bodemvruchtbaarheid.

Dit betekent dus ook dat dieren die er geen behoefte aan hebben de plant gewoon laten staan.

Ondanks dat sommige kruiden dus niet worden gegeten hebben ze altijd nog een positief effect gehad in de ontwikkeling van de natuurlijke bodem balans.

Kruiden maken b.v. etherische oliën aan, daarvoor hebben ze vele metalen- en minerale-sporen elementen nodig die ze vanuit de diepere lagen naar boven halen en als ze afsterven komen deze elementen weer beschikbaar voor de andere planten (natuurlijk wat niet in de grond aanwezig is kan niet naar boven gehaald worden). Ze trekken bepaalde insecten aan en weren anderen juist, geven kleur aan het landschap etc.

Tot slot moeten de planten eerst volwassen worden, zaad aanmaken om zichzelf door te kunnen zaaien / vermeerderen. Als je dus een zaadbank wil aanleggen in je weide zal je de grassen en kruiden zaad moeten laten produceren.

Biologisch graszaad

Lees meer

Kruidenmengsels

Lees meer

Losse kruiden

Lees meer